Cu ajutorul Domnului ne vom vedea mâine în Casa Lui. Ne acordăm inima să ne închinăm Lui şi să îi mulţumim pentru jertfa Lui!
sâmbătă, 16 iunie 2007
vineri, 15 iunie 2007
Vreau să mă duc sus!
Ieri împreună cu fratele Miluţ am fost să vizităm o familie. Nu ştia că mergem. Când am intrat în curte sora a început să plângă. Ne-a spus că de bucurie. Chiar s-a gândit cum să facă să ne cheme la ei acasă. În mintea mea am mulţumit repede Duhului Sfânt pentru imboldul de merge acolo. Am intrat în casă. Am ajuns în camera unde pe pat era fratele nostru. Nu mai poate să se mişte de câteva săptămâni. Nici afară nu mai poate să meargă. Ne-am aşezat lângă patul lui şi ne-a spus în şoaptă printre suspine că vrea să se ducă... sus. "VREAU ACOLO SUS"!
În mintea mea răsună şi acum dorinţa fratelui: "Vreau acolo sus". Ce gând sublim! Ce arzătoare dorinţă!
Doresc şi eu o astfel de trăire. Nu vreau să ajung la pat, bolnav şi schilod pentru a dori "ţara de sus". Vreau să mă îndrăgostesc de cer acum, în mijlocul binecuvântărilor ce le primesc aici jos, vreau acolo sus. Să mor? Parcă aş avea dorinţa mai degrabă să fiu îmbrăcat peste cortul acesta cu locaşul ceresc ( 2 Cor.5:2 ).
Ce repede sunt vrăjit de lumea asta de aici şi uit să mai cânt cântarea "spre cer doresc a mă grăbi păşind mai sus din zi în zi". Ooo, aş vrea mai sus, şi mai sus şi apoi, un pic mai sus. "Doresc să urc mereu mai sus privind la chipul Tău, Isus, prin Duhul Sfânt să cresc mereu din slavă-n slavă, Domnul meu!"
După plecarea noastră sunt sigur că fratele nostru de pe pat a ajuns un pic....mai sus! Dar şi eu astăzi după întâlnirea cu el, am urcat un pic.... mai sus.
"Doamne, te rog ridică-mă şi-oi sta încrezător pe calea Ta; să mă ajuţi a mă-nălţa mai sus, mai sus, în slava Ta!"
ambasadorul
Nu este suficient să asculţi
Cineva m-a întrebat dacă este suficent să asculţi Cuvântul ca acesta să poată lucra în inimă ?
Vreau să dau o parte din răspuns.
Nu este suficient să asculţi Cuvântul. Trebuie să-mi umplu mintea cu el pentru ca Duhul lui Dumnezeu să-l poată folosi pentru a mă transforma. Cum pot să fac asta ?
PRIMEŞTE CUVÂNTUL ( Iacov 1:19-21 )
În pilda semănătorului, vedem cum receptivitatea noastră va determina dacă Biblia va prinde rădăcină şi apoi să aducă roadă. Domnul identifică trei feluri de pământ:
- bătătorit ( mintea închisă )
- mărăcini ( o minte ocupată )
- stâncos ( o minte superficială )
CITEŞTE CUVÂNTUL
STUDIAZĂ CUVÂNTUL ( Iacov 1:25 )
2 Tim.2:15 „Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n`are de ce să -i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvîntul adevărului.”
Sunt 3 erori care trebuie evitate:
- Nu scoate o idee cu preţul sacrificării interpretării corecte. ( nu pescuim un înţeles)
- Evită studiul superficial. Avem nevoie de stăruinţă. 1 Tim.5:17 „Presbiterii (Sau: bătrîni.) cari cîrmuiesc bine, să fie învredniciţi de îndoită cinste, mai ales ceice se ostenesc cu propovăduirea şi cu învăţătura, pe care o dau altora.”
- Spiritualizarea sau alegorizarea Scripturii. ( Ierihonul şi căsătoria ). În drum spre Emaus Domnul Isus le-a tâlcuit ( hermeneuo). Ce este o hermeneutică adevărată?
1. PRINCIPIUL LITERAL. Care sunt semnificaţiile naturale, normale ale cuvintelor folosite? Dacă există limbaj figurativ, simbolism şi alegorie trebuie să căutăm înţelesul literal al cuvintelor. ( rabinii din perioada intertestamentară – echivalentul numeric al fiecărei litere din alfabetul evreiesc. Avraam = 318 atâţia slujitori a avut. Orice este posibil )
2. PRINCIPIUL ISTORIC. Dacă înţelegi cadrul istoric textul se va explica singur.
3. PRINCIPIUL GRAMATICAL.
4. PRINCIPIU SINTEZEI. Nici o parte a Scripturii nu contrazice o altă parte a ei. Un singur autor a inspirat Biblia: DS. Azi NT este complet, este ca o orchestră simfonică.
5. PRINCIPIU PRACTIC. Ce legătură are cu mine?
E nevoie de Duhul Sfânt ca să ne lumineze. 1 Cor.2:12,14 „Şi noi n`am primit duhul lumii, ci Duhul care vine dela Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile, pe cari ni le -a dat Dumnezeu prin harul Său. Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate dela înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate dela Duhul Sfînt, întrebuinţînd o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti. Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sînt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentrucă trebuiesc judecate duhovniceşte.”
Mă rog ca acest Cuvânt să locuiască din belşug în noi!
ambasadorul
joi, 14 iunie 2007
Acceptă Autoritatea Bibliei
2 Timotei 3
Trăim vremuri grele. Vremuri = epoci, mişcări, oportunităţi
Grele = „kalepos” = cumplit, periculos. (este exact termenul folosit pentru a-l descrie pe îndrăcitul din Gadara )
Vremuri care pun în pericol adevărul. Pun în pericol Biserica. Pun în pericol Evanghelia.
Ele întotdeauna au fost dar v.13 ne spune că va fi din ce în ce mai periculoase. Astăzi este şi mai greu pentru că s-au acumulat toate aceste pericole.
PRIMA EPOCĂ PERICULOASĂ A ÎNCEPUT ÎN SEC.4 ŞI S-A NUMIT: SACRAMENTALISMUL.
Constantin, Imperiul roman şi Biserica catolică care au creat un sistem.
Mânturea este primită printr-un ritual în mod automat.
Sacramentalismul a devenit un duşman al harului şi al credinţei, al relaţiei personale cu Mântuitorul. A fost şi un instrument de persecuţie şi execuţie a credincioşilor adevăraţi. Abia în sec-16, reforma a început să lovească în aceast duşman.
ÎN SEC.18 O ALTĂ VREME PERICULOASĂ A ÎNCEPUT: RAŢIONALISMUL.
Renaşterea şi revoluţia industrială a făcut ca omul să gândească pentru el. A început să inventeze fel de fel de lucruri şi să se gândească la libertatea lui de exprimare. Raţiunea a mers aşa de departe încât minunile Bibliei, inspiraţia divină şi Evanghelia harului au fost aruncate la coşul de gunoi.
Aceste două vremuri nu au dispărut, le avem şi astăzi. Religiile mari se bazează pe sacramentalism. Iar seminariile teologice sunt măcinate de raţionalism.
UN AL DUŞMAN ESTE POLITICISMUL.
ECUMENISMUL: să dăm la o parte dogma şi să fim una. Să nu ne împărţim pe doctrine. Şi s-a inventat termenul de „etica lui Isus”. Domnul Isus a fsot aşa de bun încât nu ar fi supărat pe nimeni.
ÎN ANII 60 A APĂRUT VREMEA EXPERIMENTALISMULUI. Adevărul trebuie simţit. Adevărul vine prin intuiţie. Adevărul vine prin viziuni sau profeţii sau revelaţii speciale.
ÎN ANII 80 A APĂRUT SUBIECTIVISMUL.
ÎN ANII 90 A APĂRUT MISTICISMUL ŞI PRAGMATISMUL.
În anii 90 A APĂRUT ŞI SINCRETISMUL: toţi avem acelaşi Dumnezeu. cineva a scris şi ocarte, cum că ar fi fost în cer şi acolo l-a întâlnit pe Mohamed, pe Confucius, pe Buda, atei şi evreii. Toţi erau acolo.
Biblia trebuie să devină standardul pentru viaţa mea.
Ea trebuie să fie busola pentru direcţia vieţii mele.
Ea este consilierul care mă sfătuieşte înainte de o decizie.
Ea este cota de nivel pentru evaluările pe care le fac.
Ea are primul şi ultimul cuvânt. Biblia este o carte unică. Este demnă de încredere.
Ambasadorul
miercuri, 13 iunie 2007
De cand este lumea, fiecare copil se lauda cu tatal lui.
Baietasul unui capitan de infanterie se lauda cu ispravile lui tata: “Tata este inginer in armata. Stii muntii Alpi?
“Da”, i-a raspuns fetita unuia de la marina, “ii stiu”.
“Tatal meu i-a facut”.
Fetita nu s-a lasat mai prejos: “Ai auzit de Marea Moarta?” “Da”. “Tatal meu a omorat-o”.
Ce s-a întâmplat cu Biserica lui Cristos?
Ce s-a întâmplat cu biserica lui Cristos, cea care a trebui să fie plină de entuziasm?
Ce se întâmplă de câţiva ani încoace că predicile, cântările şi programele sunt receptate cu tot mai puţină emoţie?
Bifăm activităţi religioase şi plecăm fără bucurie.
Aventurile misionare de pe vremea raţiilor de benzină sunt deja lucruri uitate.
Avem tot mai multe emisiuni preferate şi tot mai puţine activităţi preferate.
Avem tot mai mulţi fani a tot felul de persoane şi formaţii şi tot mai puţini care au modele şi învăţători la care poţi merge acasă. Minciuna şi realitatea deformată intrată pe ecranele de sticlă sau zare şi internet, ne-a afectat dramatic capacitatea de reacţie la realitatea cotidiană.
Accidentul, creierii împrăştiaţi, oameni striviţi sau bătuţi nu ne mai fac să ne gândim la graniţa dintre viaţă şi moarte.
Simţurile ni s-au atrofiat, sentimentele au pălit. Pentru a motiva reacţii normale e nevoie de ceva mult mai spectaculos, este nevoie de senzaţional, e nevoie de Surprize-Surprize, de Iartă-mă şi Din dragoste, de tot felul de improvizaţii. Mă întreb ce doză le va trebui copiilor noştri pentru a putea declanşa lacrimi şi impresii, dacă nouă ne trebuie 2 ore de tot felul de surprize ca să lăcrimăm??
Isus a venit să proclame Evanghelia, nu să facă minuni!
Ioan a venit ca un glas ( Ioan 1:12 )
Cea mai mare valoare a bisericii Domnului Isus este predicarea CUVÂNTULUI, ADEVĂRULUI. Cea mai mare nevoie a lumii în care trăim este auzirea ADEVĂRULUI.
Dacă vrem să trăim o viaţă împlinită aici
Dacă vrem să trăim o viaţă plenară chiar sub aceste influenţe, avem nevoie să ne lăsăm influenţaţi de Bibliei.
Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, este ceea ce
generează viaţă,
creează credinţă
produce schimbare
îl sperie pe diavol
cauzează minuni
vindecă răni
clădeşte caracter
transformă circumstanţe
împarte bucurie
trece peste împotriviri
biruie peste ispite
curăţă mintea
aduce lucruri în fiinţă
şi ne garantează veşnicia. NU O LUA ÎN GLUMĂ.
Mulţi creştini astăzi suferă de anorexie spirituală şi sunt malnutriţi spiritual pentru că nu se hrănesc cu acest Cuvânt: lapte, pâine, hrană tare şi miere. Pentru a fi un ucenic sănătos al Domnului, hrănirea cu acest Cuvânt trebuie să fie o prioritate pentru tine. Asta înseamnă să rămâi în Cuvânt: „dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi Cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea şi vi se va da.”
luni, 11 iunie 2007
Mirosul turmei
Cineva mi-a spus ieri că avem o problemă cu igiena în biserică. Adică, unii miros a transpiraţie. Nu am ştiu ce să răspund şi am cerut timp de gândire. Şi m-am gândit la ceva soluţii !?
Educaţie? Deodorant? Bănci speciale pentru astfel de probleme "speciale"? Mai mult aer condiţionat? Săpun şi multă apă? Da, sunt soluţii care posibil vor rezolva problema. Dar...doar pentru o vreme! De ce? Pentru că orice am face la exterior, oricât de mult ne-am ocupa cu "cosmetica", realitatea rămâne: suntem o turmă şi un Păstor! Pe Păstor îl ştim. Este Cel ce şi-a dat viaţa pentru oi. Păstorul miroase frumos. Odată ce ai gustat din El, este aproape imposibil să de desparţi de El.
Ce nu miroase frumos este turma.Noi. Oile. Încăpăţânate. Fricoase. Fără prea multă raţiune. Se murdăresc atât de repede. Dar sunt iubite de Păstor. Cum? Aşa cum sunt! Atâta timp cât stau cu El, turma este în siguranţă.
M-am gândit la 1 Petru 5:2. Suntem chemaţi să păstorim turma lui Dumnezeu....nu de silă, ci de bună voie.
Dacă Marele Păstor a iubit "mirosul turmei", vreau să învăţ şi eu să iubesc oiţele Lui. Aşa cum sunt! Chiar dacă unele fac alergie la apă şi săpun ( atenţie! a venit vara şi nu mai este suficient un duş pe săptămână ), suntem chemaţi să îl urmăm ÎMPREUNĂ pe Cel al cărui glas îl cunoaştem!
Prefer să miros a turmă de oi...decât a turmă de porci! Prefer să miros a Biserică, decât a lume!
Leagă-ne Doamne împreună, cu lanţuri ce nu pot fi rupte!
ambasadorul
Abonați-vă la:
Postări (Atom)